top of page
MERVEIL-74.jpg
  • Foto van schrijverStefanie Clinckemaillie

Hoeveel kost een ceremoniespreker?

"Hi Merveil-team! Wij zijn Sofie & Dries , gaan binnenkort trouwen en dromen van een persoonlijke huwelijksceremonie op maat. We weten perfect wat we willen, maar ... hebben er geen idee van wat een ceremonie eigenlijk kost? Kunnen jullie ons een idee geven van het budget?"


Is deze vraag herkenbaar voor jullie?

Dan zijn jullie zeker niet alleen!


Integendeel, het is een vraag die wij dagelijks beantwoorden. Eentje die trouwens niet in één zin te beantwoorden is. Het aanbod aan sprekers en hun bijhorende prijzen varieert immers enorm.


Dat is ook niet zo gek als je weet dat het beroep van ceremoniespreker/storyteller in België nog maar enkele jaren aan een opmars bezig is. Het aanbod aan storytellers is de voorbije 6 jaar enorm gegroeid en geëvolueerd.


Zo zal je na een korte rondvraag ontdekken dat er heel wat verschillende types ceremoniesprekers zijn. Elk met hun eigen stijl en kleur.


Ook hun tarieven liggen vaak ver uit elkaar.

Zo varieert de prijs voor een ceremoniespreker in België (anno 2022) tussen de 500 en 3.000 euro (BTW inbegrepen). Daarnaast rekenen de meeste ceremoniesprekers ook nog een kost per kilometer aan voor hun verplaatsing naar jullie ceremonielocatie. Die is tenslotte altijd anders.

"Zijn we dan helemaal gek als we voor een duurdere storyteller gaan?"

Helemaal niet. Het prijsverschil heeft in vele gevallen wel degelijk zijn redenen.

We geven jullie een inkijk in enkele van de elementen die de prijs bepalen:

  1. Maatwerk In hoeverre is de ceremonie die jullie krijgen écht persoonlijk en op jullie maat uitgewerkt? Begint de storyteller volledig van nul? Luistert hij/zij oprecht naar jullie verhaal? Zijn alle teksten zelfgeschreven? Of wordt jullie verhaal enkel uitgewerkt aan de hand van een vragenlijst? En/of worden er ook teksten hergebruikt en gekopieerd uit bestaande tekstenbundels? Hoe persoonlijker de ceremonie is, hoe meer maatwerk (en dus ook inspanning) dit van jullie ceremoniespreker vraagt. Hou er rekening mee dat een échte persoonlijke ceremonie op maat gemakkelijk tussen de 20 en 30 uren werk vraagt van jullie ceremoniespreker.

  2. Ervaring en expertise In welke mate is de ceremoniespreker expert in zijn/haar vak (door opleiding en/of ervaring)? Kan hij of zij een mooi portfolio voorleggen? Lazen jullie al enkele van zijn/haar teksten? Heeft de storyteller ervaring met spreken voor publiek? Met het uitwerken van ceremonies? Hoorden/lazen jullie al lovende recensies? Kennen jullie mensen die ooit in het publiek zaten bij hem/haar?

  3. Kwaliteit en service In welke mate blinkt de ceremoniespreker uit in schrijven, spreken, ceremonievormgeving, creativiteit, …? En in welke mate ondersteunt en begeleidt de ceremoniespreker jullie voor, tijdens en na de ceremonie? Loopt jullie ceremoniespreker die extra mile? Worden jullie vragen en bezorgdheden actief beantwoord? Ook in de dienstverlening rond de ceremonie zitten grote verschillen.

  4. Creativiteit In welke mate is jullie ceremonie-spreker ook een ceremonie-vormgever? Denkt hij/zij mee na over de structuur en het concept van de ceremonie? Krijgen jullie begeleiding voor het samenstellen ervan? Zoeken jullie samen naar creatieve elementen die de ceremonie nog persoonlijker maken? Een goede structuur zorgt vaak voor een leuke ceremonie die boeit van begin tot eind!


Heel wat verschillende zaken beïnvloeden dus de prijs van een ceremoniespreker, - vormgever, storyteller.


Vinden jullie het nog steeds moeilijk om te kiezen? Stel jullie dan de vraag:


"welke kwaliteiten vinden wij belangrijk bij onze ceremoniespreker?"

Misschien hoeft jullie storyteller helemaal niet uit te blinken in alle bovenstaande elementen? Dat kan best en dat kan de prijs ook beïnvloeden. Ga daarnaast eens na hoeveel belang jullie hechten aan de ceremonie in het grotere geheel van jullie huwelijk.


Is de ceremonie één van de belangrijkste momenten van jullie dag?

Hechten jullie veel waarde aan een goed uitgewerkte ceremonie en een professionele spreker?

Dan leggen jullie hier best een groter budget voor aan de kant. Zo'n belangrijk moment laat je niet zomaar aan het toeval over, toch?

Heel veel succes en ... volg vooral jullie hart!


 

Willen jullie graag meer info over onze werkwijze en prijzen? Aarzel dan zeker niet om ons te contacteren. We maakten een hele fijne infobrochure voor jullie op.


תגובות


bottom of page