top of page
MERVEIL-74.jpg
  • Foto van schrijverStefanie Clinckemaillie

Marie vertelt over de uitvaartceremonie en het veel te vroege afscheid van haar mamaEen half jaar geleden kreeg het leven van Merveil-storyteller Marie plots een heel andere betekenis. Ze verloor haar mama (nog maar 55 jaar oud). Tevens haar allerbeste hartsvriendin.


"Op woensdagavond zaten we nog gezellig samen te gieren van het lachen om vervolgens donderdag in de vroege ochtend een onverwacht telefoontje van mijn papa te krijgen waarbij hij me vertelde dat mama niet was wakker geworden... ", vertelt ze zelf.


Foto: JV Photography

Een gebeurtenis die haar wereld op z'n kop zette en meteen de vraag naar boven bracht: "Hoe kunnen we mama het mooist mogelijke afscheid geven?"


Marie zag het afscheid als het laatste wat ze voor haar mama kon doen. Dus haalde ze alles uit zichzelf en creëerde ze een heel persoonlijke ceremonie. De juiste muziek, de juiste sprekers, de juiste foto, de juiste en meest oprechte woorden.


De ceremonie was een moeilijk, maar ook enorm waardevol moment. "Daar heb ik gezien hoe betekenisvol een persoonlijk afscheid is", vertelt Marie. "De ceremonie creëerde een gevoel van verbondenheid. Daarna kon ik mama’s lichaam loslaten met het gevoel alles gedaan te hebben wat ik kon. Het werkelijke rouwproces kon daarna beginnen."Dat rouwproces valt Marie nog steeds heel zwaar. Toch liet haar mama ook een mooi geschenk voor haar achter. Want in de maanden na de afscheidsceremonie, drong het tot Marie door dat deze moeilijke gebeurtenis ook wel eens een stap in een nieuwe richting kon zijn. Wat zou het waardevol zijn als ze andere mensen in de toekomst ook kan helpen aan zo'n mooi afscheid!


Haar verdriet maakte een klein stukje plaats voor hoop. Samen met het Merveil-team, hakte Marie de knoop door. Waar ze voorheen enkel huwelijksceremonies begeleidde, zal ze zich nu voornamelijk focussen op afscheid. Een nieuwe, waardevolle stap, een roeping en een rol die haar op het lijf geschreven is. Want Marie voelt emoties aan als de beste en zet het menselijke contact altijd voorop.


Zelf schrijft ze hierover ...

Iemand verliezen betekent meer dan enkel een verlieservaring en een praktische rompslomp. Het betekent een heel intens verdriet waar geen woorden voor bestaan. Een ‘thuis’ die plots een ‘huis’ wordt, een deel van jezelf dat plots onvindbaar lijkt, een weg die plots niet meer zichtbaar is, een grote hoeveelheid liefde die plots geen bestemming meer heeft, ...

Angst, pijn, verdriet, verwarring, paniek, woede, onmacht, ... zoveel gevoelens, maar zo weinig woorden.

Op hetzelfde moment ook het diepe respect en de onvoorwaardelijke liefde voor die ene persoon. Een gevoel dat ervoor zorgt dat je de wil en de moed vindt om het diepste uit jezelf te halen om een onvergetelijk afscheid te creëren.


Dit is dan ook waar ik er voor jullie wil zijn. Door zelf de diepe pijn en het intense verdriet te ervaren, heb ik gevoeld hoe belangrijk het is om iemand aan je zijde te hebben die je structuur biedt daar waar je ze kwijt bent, die je helpt om woorden te geven aan dat wat onbeschrijflijk lijkt, die spreekt daar waar de woorden je ontbreken.


Samen werken we een unieke, persoonlijke en liefdevolle afscheidsceremonie uit die een lichtpuntje in de duisternis is en meegenomen wordt als een hartverwarmende herinnering.


Liefs,

Marie

 

Willen jullie een afscheidsceremonie laten begeleiden door Merveil? Benieuwd hoe een persoonlijk afscheid er kan uitzien? Contacteer ons vrijblijvend voor meer info: 0499/15.09.64

Wij staan jullie bij met een luisterend oor, praktisch advies en troostende woorden.


Comments


bottom of page